Les veus de les dones: guerra civil, franquisme i transició

 

la-guerra-el-franquisme-i-la-transicio-amb-veu-de-dona-570x321Comunicadores del Coll.  El nostre grup va anar a l”Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona a veure aquesta exposició, el dijous 20 d’octubre. L’exposició era petita, però força completa, amb materials inèdits: cartells (la cartelleria va ser molt important durant la guerra civil); llibres, revistes, dibuixos satírics, cartilles de racionament, el catàleg de la biblioteca del front, mitjançant el qual, els soldats demanavem els llibres que volien (els llibres s’apropaven al front en maletes i en autobusos. Hi havia fins a 10 bibliotecàries que se’n feien càrrec); i un vídeo que ampliava la informació i mostrava més materials, que no s’havien pogut exposar, o coses de petit format o coses que estan en situació delicada per l’envelliment.

També hi havia dos punts on es podia escoltar la història oral narrada per les dones protagonistes que havien viscut aquests esdeveniments i que han estat gravades al llarg del temps, per diferents historiadores. Dones com la Ma. Rosa Ochoa, la Concha Guarro, la Conxa Pérez,  la María Salvo, la Montserrat Roig o la Dolors Calvet, entre d’altres.

La nostra sensació és que a les dones se’ls ha fet poc cas i que van ser vertaderes heroïnes al front i a casa seva, a la reraguarda. Ens va sobtar molt l’abandonament de les dones que van estar a la presó durant el franquisme. A les presons d’homes hi havia llargues cues de dones amb paquets de roba i menjar. Contràriament en les presons de dones no hi havia gairebé ningú.

Creiem que és molt important que es facin exposicions com aquesta, perquè cal que els nostres fills i nets sàpiguen el que va passar. Algunes de nosaltres només hem viscut el franquisme i la transició i veiem que és molt important que les noves generacions ho sàpiguen.

Una de les transformacions més radicals del paper social de les dones es va viure a l’Espanya del segle XX. Primer amb el radical canvi que va suposar la República i el paper que les dones van haver de tenir, després, a la guerra civil tant al front com a la rereguarda. Més tard, el franquisme i el retrocés polític que va suposar van recuperar i promoure una idea de la dona tradicionalista que no es va superar totalment fins a la transició. Totes aquestes transformacions del paper de la dona es poden seguir a través d’aquesta exposició que ens presenta l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona fins al 31 d’octubre.

La mostra Les veus de les dones: guerra civil, franquisme i transició mitjançant documents significatius de l’àmbit de Fons Orals de l’Arxiu Històric de la Ciutat pretén il·lustrar el paper imprescindible de les dones. Com el seu títol indica, aquests períodes comprenen el ventall que va des de la guerra civil fins a la transició democràtica, passant, com és natural, per quaranta durs anys de franquisme. Formen part de la mostra documents en format paper, digital i sonor que provenen dels fons de l’Arxiu Històric. A través d’ells podrem adquirir una visió original i diferent del nostre passat més recent.

 

 

 

Anuncios

Acerca de srsarina

educadora
Esta entrada fue publicada en CULTURA, NOTÍCIES. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s