AMALIA LÓPEZ CABRERA

Anna de la Varga.  Era d’Almería i va néixer el 1836. Retratava igual senyors amb levita que miraven l’infinit, que senyores burgeses, tot insertant-les en targetes de visita amb gravats de Pompeia o el Carnaval de Venècia.

Va ser la pionera per l’any que va començar, 1859, si no tenim en compte la molt coneguda Anaïs Napoleon, que mai va tenir estudi propi, si no que ho va fer com ajudant del seu marit que tenia un estudi a Barcelona El seu mentor i mestre va ser el comte Lipo.

Amb una mica més de 20 anys la van casar amb un vidu, que era impressor i van viure a terra d’oliveres, a Jaén. Ell tenia tres fills més grans que ella. Sense lligams a casa, necessitava una distracció a una ciutat que li era estranya i on s’avorria.

Quan va sentir que havia arribat a la ciutat un comte que feia màgia amb una càmera amagada, no s’ho va pensar gens, es va plantar a la seva buhardilla. Havia ja sentit parlar del nou invent que feia furor a França.

Es va convertir en la seva primera alumna i es va entusiasmar amb la càmera i  les plaques, la rebe.lia dels banys de plata i l’exactitud de les exposicions, fins que va dominar l’art de la fotografia i va véncer les pors per muntar el seu propi estudi. El primer que obria una dona a Espanya, el llunyà 1860.

Quan Lauren o Rodrigo Ayala van aparéixer a Almería, la  jove Amalia ja portava temps fotografiant la catedral i el seu mestre, amb el nom d’Amalia López. Ella no es conformava només amb aquesta feina, enyorava recórrer el món a lloms de cavalleries, tot imitant els retratistes anglesos i francesos.

La prova de la passió que sentia va ser la seva participació en el Concurs Nacional de Fotografia, que es va fer a Saragossa i en el qual va tenir la Menció d’Honor.

Amalia López Cabrera va marxar a Madrid el 1869 amb el seu marit. El matrimoni va prosperar i es van relacionar amb la burgesia. Allà es va perdre el seu nom com fotògrafa, tot ofegant el seu art, com tantes dones, per les prioritats dels seus homes.

Aquesta fotografia de la família del seu mestre, retrata l’àpoca i la classe social a la qual pertany aquesta família.

 

Anuncios

Acerca de srsarina

educadora
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s