TINA MODOTTI, FOTOGRAFA I ACTIVISTA

Conxa Garcia.   Tina Modotti neix l’agost del 1896 a Údine, Itàlia, en una família humil de pensament socialista. Va ser una gran fotògrafa i una dona a qui la necessitat i la injustícia humana la commouen fins al punt que dedica la seva vida a la causa dels més desafavorits. Una artista amb una gran implicació política.

Als dotze anys va haver de deixar l’escola per posar-se a treballar en una fàbrica tèxtil, per ajudar l’economia familiar. Als disset anys emigra amb la seva família a San Francisco (USA). Tina treballa com modista i es convertí en una cotitzada actriu del teatre italoamericà i del cinema mut a Hollywood. El 1915, amb dinou anys es casa amb el poeta Roubaix de L’Abrie Richey,  que va morir aviat de verola i que l’apropa als cercles de la bohèmia intel.lectual de la ciutat. Durant la seva vida Tina va tenir diverses  parelles i  una estreta relació laboral amb el fotògraf Edward Weston, amb qui va treballar com model i va aprendre fotografia i així inicià la seva obra fotogràfica.

Tina Modotti es va transformar a si mateixa, tot passant de ser un objecte de bellesa utilitzat en l’art dels altres, a ser fotògrafa professional. Aviat cerca la seva pròpia direcció i guanya confiança a mesura que el seu compromís polític canvia la seva manera de veure el món i canvien les seves prioritats. La seva obra és un reflex del seu compromís amb els grups socials més vulnerables i això la porta ser considerada como precursora del fotoperiodisme crític a Mèxic, on es va identificar amb el país i els seus habitants, com es veu reflectit a la seva obra.

Diuen que hi ha dos períodes en la seva obra, un de romàntic i un de revolucionari. El primer estaria influït per Weston, on fotografia flors, objectes i detalls arquitectònics. El segon, sorgeix a Mèxic, a partir de la seva relació amb el moviment de muralistes,  com Diego Ribera,  quan retrata el treball d’aquests artistes.  A més, en el seu treball independent retrata indígenes i mestissos i documenta la lluita social dels menys privilegiats, amb fotografies molt destacades com “Les mans d’un camperol agarrant una pala” o “Les mans d’una bugadera”.

Va ser activista revolucionaria. Visquè sobretot a Mèxic, on coneix i fotografia Frida Kahlo, però passa per Berlín, Moscou i Espanya, durant la guerra civil, amb les Brigades Internacionals.  Mor el 1942 a Ciutat de Mèxic, als quaranta-cinc anys. Una vida intensa.

Un parell de fotografies que he escollit de la Tina Modotti:

226
TINA MODOTTI
Gasse in Tehuantepec
Mexico 1929

Un carrer a Tehuantepec,  Mèxic,  la fotografia ens mostra un carrer amb amb una pujada d’escales descurades, que transmet moviment, que té vida pròpia. Un barri popular amb gent que fa la seva vida quotidiana. Carrer, cases, dones i homes senzills.

L’altra fotografia ens mostra una dona amb la seva càrrega al cap, que porta a braç la seva filla o fill. Es mou pels carrers descalça, però digna.

 

Anuncios

Acerca de srsarina

educadora
Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s